Dorpsraad Hertme​

Hertme, kerkdorp van Borne

Hertme is een van de drie kernen van de gemeente Borne, gelegen tussen de Twentse steden Hengelo en Almelo. In vroeger jaren was het dorp vooral bekend vanwege de Passiespelen Hertme die er jaarlijks werden opgevoerd. Tegenwoordig trekken vooral het traditierijke Afrikafestival en de concerten in het kader van Metropool Open Air jaarlijks duizenden bezoekers vanuit heel Nederland en daarbuiten.

De katholieke Sint-Stephanuskerk, een neogotisch gebouw uit 1903, is een vroeg werk van de architect Wolter te Riele. In Hertme lag vroeger de havezate Grotenhuis.

Monumenten
Hertme telt vijf rijksmonumenten. De eerste drie daarvan zijn de boerderij, de schuur en de pastorie (Bartelinkshuis) van Erve Bartelink aan de Bartelinksweg. De vierde is het ‘Spookhuis’ welke in sterk verval was geraakt aan de Lodieklanden e onlangs opnieuw is opgebouwd nabij het openlucht theater Hertme. Het spookhuis is een zeldzaam voorbeeld van een éénbeukig vakwerkhuis met schilddak, opkamer, halve kruisvensters met luiken en oud glas, voorzien van een nieuwe voorgevel en een aanbouw aan de achterzijde. Het vijfde rijksmonument is te vinden aan de Veldhuisweg, een driebeukige vakwerkschuur.

Ook zijn er vier gemeentelijke monumenten in Hertme. Dat zijn Erve De Greve en de daar gesitueerde theekoepel, de rooms-katholieke St. Stephanuskerk in het hart van het kerkdorp en het gemaal van Spanjaard aan de Piepersveldweg.

Op deze website vindt u alle informatie over al het moois dat Hertme te bieden heeft. Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen. 

Over ons

Maak kennis met onze dorpsraad