Verenigingen Hertme opgelet, vanaf 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking

Met ingang van 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking. 

Deze wet is vooral ontworpen voor stichtingen en verenigingen die met publiek geld werken. Zij worden onder een strenger bestuurlijk regime geplaatst om in de toekomst misstanden te voorkomen.
Echter, voor ALLE stichtingen en verenigingen is het een goede aanleiding om de statuten eens onder de loep te nemen. (Voor aanpassing statuten heb je overigens nog tot 1 juli 2026 de tijd).

Op de website van Stichting vrijwilligerswerk Borne vindt u hierover meer informatie, en een handige checklist.

Hieronder nog mogelijk handige linkjes:

https://www.vpvanotarissen.nl/zakelijk/actueel/wet-bestuur-en-toezicht-rechtspersonen-wbtr-wetsvoorstel-aangenomen-door-eerste


https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/62133/wat-houdt-de-wet-bestuur-en-toezicht-rechtspersonen

Wat betekent de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen voor jouw stichting of vereniging?

Veel mensen zetten zich – vaak vrijwillig – in voor hun vereniging of stichting. Bestuurswerk is nuttig en nodig. Daarom is het belangrijk dat de vereniging of stichting voldoet aan de wet. Zeker omdat na 1 juli 2021 sprake is van hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid als er iets misgaat. De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten, verenigingen en stichtingen schaden. Helaas blijken zaken als ‘een greep uit de kas’ en ‘vriendjespolitiek’ vaker voor te komen dan velen denken. 

WBTR in het kort
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaat over:
• Positie en plichten bestuursleden en toezichthouders
• De aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders
• Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven
• Regels over belangenverstrengeling
• Procedures bij grote uitgaven of investeringen
Gratis webinars over wat de nieuwe wet betekent Bestuursleden en toezichthouders hebben de plicht het belang van de vereniging of stichting voorop te stellen. Dat klinkt logisch, maar anders dan bij ondernemingen was dat nog niet in de wet vastgelegd. Om besturen over de nieuwe wet te informeren organiseren De Nederlandse Associatie (DNA) en het Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen (IVBB) een aantal gratis webinars.

Aanmelden
Als vereniging of stichting meer inzicht krijgen in wat de wet voor jullie betekent en antwoord krijgen op al je vragen daarover? Aanmelden voor een webinar kan via https://wbtr.nl/actueel/webinars-bijeenkomsten